Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γέροντας Αγαθόνικος

Από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ανακοινώνεται μετά θλίψεως αλλά και Αναστάσιμης ελπίδας ότι εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Κίτρους Γέροντας Αγαθόνικος.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γέροντας Αγαθόνικος, έπειτα από πολυετή ασθένεια, άφησε ειρηνικά την τελευταία πνοή του το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου, νοσηλευόμενος κατ’ οίκον στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης.
Το σκήνωμα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.
Θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση σχετικά με τη νεκρώσιμη ακολουθία και τον ενταφιασμό.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης καί ΠλαταμώνοςΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ (κατά κόσμον Γεώργιος Φατούρος), γεννήθηκετο 1937 στοΑίγιο. Υπήρξεπτυχιούχος της ΘεολογικήςΣχολήςτου Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Κατά τηδιάρκειατωνσπουδών του εργάσθηκεστοΒιβλιοπωλείο της Αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή», οπότε και συνδέθηκεπνευματικά με τον μετέπειτα Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο. Το 1960 εκάρη μοναχός στηνΙερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων,χειροτονήθηκε Διάκονος και διορίσθηκεΙεροκήρυκας. Τοέτος 1964 μετατέθηκεστην ΙεράΜητρόποληΓόρτυνος και Μεγαλουπόλεως. Εκεί χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε τοοφφίκιοτουΑρχιμανδρίτηαποτον ΜητροπολίτηΕυστάθιο. 
Το έτος 1968 αποσπάσθηκεως καθηγητής στοΑνώτεροΙερατικόΦροντιστήριο της Ιεράς Νήσου Τήνου. Απότο 1971 έως το 1974 διορίστηκε πρώτος Διευθυντής της Ιερατικής αυτής Σχολής.
Τοέτος 1974 μετατέθηκε στηνΙεράΑρχιεπισκοπήΑθηνώνωςΙεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας καιΙεροκηρύκων, τομείςστους οποίουςεπέδειξεζωηρόενδιαφέρον. Συγχρόνως,είχετηνπνευματικήευθύνητωνφοιτητώνστηΦοιτητικήΕστία Πατησίων, ενώ διετέλεσε καιΑντιπρόεδροςτουΟρφανοτροφείου «Άγιος Ανδρέας» Νέας Σμύρνης, Ιδρύματος της ΙεράςΑρχιεπισκοπήςΑθηνών. 
Με εντολήτουΑρχιεπισκόπου Σεραφείμ μετέβη στοΙράκ, υπηρετώνταςτηνεκεί ΕλληνικήπαροικίαωςΕφημέριος και Πνευματικός. 
Το 1985 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, όπου αρχιεράτευσε επί 28 χρόνια. Επιτέλεσε πλούσιοπνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικόέργο. Απότηνπρώτηημέρα της παρουσίας του  στηνΠιερία, εργάστηκε γιά τηνολοκλήρωσητωνεργασιώναγιογραφήσεως, εξοπλισμού και ευπρεπισμούτουΙερού ΚαθεδρικούΝαού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης καιπολλώνΕνοριακών Ιερών Ναών, Μονών και Παρεκκλησίων.  
Επέδειξειδιαίτερημέριμνα γιά τηφύλαξη και προστασίατωνδωρηθέντωνπρόςτην ΙεράΜητρόπολη βιβλίων του προκατόχου τουαειμνήστουΜητροπολίτουΒαρνάβα. Έτσι, το 1985 ίδρυσετη Βαρνάβεια Βιβλιοθήκη τηνοποίαεγκαινίασετο 1995, στο δεκαετές μνημόσυνοτου Προκατόχου του, προσφέροντας και τα προσωπικά του βιβλία. 
Χειροτόνησε 100 κληρικούς, φροντίζοντας για τηνπνευματική καιεκκλησιαστική κατάρτισή τους.
Επίτωνημερών του ανεγέρθηκαν 27 Ναοί, ενώεγκαινίασε 40. Με προτροπή του, ανεγέρθηκαν 32 Πνευματικά Κέντρα, ταοποίαεξυπηρετούν τόσο τιςποιμαντικές, όσο και τιςφιλανθρωπικέςανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως. Προέστη στηνεκ βάθρων ανακαίνιση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ ίδρυσε τα Καθημερινά Συσσίτια. Επί Αρχιερατείας του ιδρύθηκε και το Κατάστημα Δωρεάν Διανομής Ενδυμάτων και Υποδημάτων.
Υπήρξε  οαναβιωτήςτουΜοναχισμούστηνΙεράΜητρόπολη Κίτρους, με την επαναλειτουργία παλαιών Ιερών Μονών και την ίδρυση νέων.
Το 2013 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον απάλλαξε των καθηκόντων του, εξαιτίας ανεπανόρθωτου κλονισμού της υγείας του.
Υπέμεινε καρτερικά και σιωπηρά τη δοκιμασία της πολυετούς ασθένειας απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την τιμή προς το σεπτό πρόσωπό του, από τον διάδοχό τουΣεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, τους κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντεςκαι το ποίμνιό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου