Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Αίσιο τέλος για 15χρονο στον Πλαταμώνα – Ναυαγωσώστρια του έσωσε τη ζωή

Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ένας 15χρονος λουόμενος στην παραλία του Πλαταμώνα στην Πιερία, όταν το μεσημέρι της 13ης Αυγούστου βρέθηκε να παλεύει για τη ζωή του. Χάρη στην άμεση αντίδραση των ναυαγοσωστών, το περιστατικό είχε αίσιο τέλος.
Το περιστατικό

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, όταν η ναυαγοσώστρια της παραλίας άκουσε φωνές που καλούσαν για βοήθεια. Κοίταξε προς τη θάλασσα και είδε λουόμενους να βγάζουν ένα παιδί από το νερό. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 15χρονος έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια μακροβούτιου, πιθανόν λόγω κατάποσης νερού.

Η αντίδραση των ναυαγοσωστών

Η ναυαγοσώστρια έσπευσε στο σημείο και διαπίστωσε ότι το παιδί ανέπνεε ακόμα. Σύντομα, οι ναυαγοσώστες από το σκάφος περιπολίας έφτασαν για να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια. Όμως, κατά τη διάρκεια του ελέγχου των ζωτικών σημείων, οι ναυαγοσώστες αντιλήφθηκαν ότι το αγόρι σταμάτησε να αναπνέει.

Αμέσως τέθηκαν σε εφαρμογή οι διαδικασίες που είχαν διδαχθεί στη ναυαγοσωστική σχολή. Οι ναυαγοσώστες ξεκίνησαν ΚΑΡΠΑ και χρησιμοποίησαν τον απινιδωτή, ο οποίος χρειάστηκε να χορηγήσει απινίδωση τρεις φορές για να επανέλθει ο νεαρός. Μετά την επαναφορά της αναπνοής του, τοποθετήθηκε σε πλάγια θέση ασφαλείας και του χορηγήθηκε οξυγόνο.

Μεταφορά στο νοσοκομείο

Όταν βεβαιώθηκαν ότι η κατάστασή του ήταν σταθερή, τον παρέδωσαν στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ που έφτασε άμεσα στο σημείο. Ο 15χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω παρακολούθηση και φροντίδα.

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης και άνδρες του Λιμεναρχείου Πλαταμώνα, οι οποίοι συνέδραμαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Η άμεση αντίδραση των ναυαγοσωστών και η κατάλληλη εκπαίδευση αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας για τη διάσωση του νεαρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου