Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

HuronBoxing - Πυγμή

 Ο καλός δάσκαλος και προπονητής πυγμαχίας μπορεί να είναι o σημαντικότερoς δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε έναν νεαρό που απομακρύνεται από την αθλητική νοοτροπία και προσπαθεί να αποτύχει πλήρως στην περιφερειακή του ζωή αδιαφορώντας για τις δυνατότητές του. 
Το ρίνγκ και η ζωή, δύο αλληλένδετοι κόσμοι, μέσα στον οποίο κυοφορούν στιγμές όπου ο φόβος προκαλεί αμφιβολία, η κούραση οδηγεί στην απογοήτευση και τα ψυχικά κενά και αμφιταλαντεύσεις στις λάθος επιλογές και όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν τον νέο πυγμάχο να αναθεωρήσει προτεραιότητες και να σταματήσει πρόωρα την μαχητική του πορεία ή να καταλήξει σε υπόγεια ρεύματα.
Η παρουσία του αφοσιωμένου προπονητή είναι απαραίτητη προϋπόθεση έτσι ώστε να μπορεί να εντοπίσει τις ρωγμές...

Ο επιδέξιος προπονητής δεν διδάσκει μόνο την τεχνική κρούσεων και γρόνθων. Μέσα από την ατέρμονη προσπάθεια επιμονής με την υπέρβαση των σωματικών ορίων και ψυχικών αποθεμάτων να αγγίζει την υπερβολή, η απόσταξη της πειθαρχίας της ανθεκτικότητας και της αυτοπεποίθησης είναι τα αγνά και ισχυρά υλικά που συντελούν στην μορφοποίηση της ασπίδας του νεοφερμένου χαρακτήρα . 

Η ενασχολησή του νέου μαχητή με το άθλημα η αξιολογησή του με βάση την συμμετοχή του σε αγώνες για τον βαθμό επιπέδου, η καθημερινή υποχρεωτική του εκπαίδευση και σχολική βαθμολογησή παράλληλα στα γυμνάσια που συντελεί στο μορφωτικό του χαρακτήρα την απόκτηση κανόνων καλής συμπεριφοράς, γνώσεων, γραφής και ανάγνωσης και σύνταξης έκθεσης. Έπειτα η ενδυνάμωση της κοινωνικοτητάς του με τους υπόλοιπους εφήβους και με τις έφηβες του αντίθετου φύλλου οι πρώτες σχέσεις τα ραντεβού μετά τις προπονήσεις στα fastfood ή για μια βόλτα στο ζαχαροπλαστείο ή το Σαββατοκύριακο μια επίσκεψη στο Σινεμά.

Όλα αυτα πυροδοτούν μια σωρεία δραστηριοτήτων όπου ο έφηβος δεν μένει μόνος αντιθέτως "συμμετέχει" ενεργά στην διαδικασία επίτευξης της επιτυχίας γνωρίζοντας ότι η βελτίωση απαιτεί συλλογικότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, κόπο και θυσίες με τίμημα τον ελέυθερο χρόνο και όχι μόνο και η συνεχής επανάληψη θα οδηγήσουν στον απώτερο σκοπό. 
Ο μεστός δάσκαλος αναγνωρίζει πότε ο νέος δυσκολεύεται, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά. Όλοι οι προπονητές μπορούν να διδάξουν τα βασικά της πυγμαχίας.

Οι καλύτεροι όμως είναι αυτοί που είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά περισσότερα όπως σωστή καθοδήγηση, ενθάρρυνση και τις σωστές λέξεις την κατάλληλη στιγμή, βοηθώντας τους νεαρούς πυγμάχους να δουν πέρα από τις άμεσες προκλήσεις και τους φόβους τη μεγαλύτερη εικόνα της ανάπτυξης των δυνατοτήτων τους. 

Και ο δάσκαλος που δεν έχει εντρυφήσει το πνεύμα της μαχητικότητας απο πολύ μικρός δεν έχει διδαχθεί με τη σωστή αλληλουχία των σωστών βημάτων αυτό που ονομάζεται μεγαλείο των πολεμικών τεχνών δεν έχει αναμετρηθεί και δεν έχει πειραματιστεί με την μεθοδολογία του δεν μπορεί να λέγεται δάσκαλος.

Όταν ένας νεαρός πυγμάχος βρίσκεται στα πρόθυρα της εγκατάλειψης, ένας καλός προπονητής είναι εκεί για να του υπενθυμίζει πόσο δυνατός είναι, να τον πιέζει ότι τον χρειάζονται και να τον υποστηρίζει όταν η αυτοπεποιθησή του καταρρέει για να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις στιγμές με τον καλύτερο τρόπο. 

Πυγμαχία δεν είναι μόνο οι νίκες τα μετάλλια μια επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο με μια συμμετοχή στην Ολυμπιάδα. Εχει να κάνει με την διαμόρφωση χαρακτήρα, την υπερπήδηση εμποδίων και την εκμάθηση πώς να διαχειρίζονται οι ήττες .....

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ο ρόλος του προπονητή είναι κάτι περισσότερο από έναν  απλό εκπαιδευτή. 

Πρόκειται για καθοδήγηση, για έμπνευση και καλλιέργεια μιας νοοτροπίας που θα μεταφέρει έναν νεαρό αθλητή στις πιο δύσκολες αλλά συνάμα πρωτόγνωρες πτυχές της ζωής του, τόσο εντός όσο και εκτός του ρινγκ. 

Ο σωστός προπονητής θα μεταλαμπαδεύσει τις απαραίτητες γνώσεις εργαλεία στον νεαρό πυγμάχο πως να ανακαλύψει την μέθοδο να μετατραπούν οι στιγμές αμφιβολίας σε μονοπάτι προς τη δόξα.

#boxing 
Κωνσταντίνος Ε. Χουρίδης
Εκπαιδευτής μαχητικών τεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου